Au trecut 100 de zile de cînd pui-mic a început să pape şi altceva în afară de lapte.
Noi am început diversificarea alimentaţiei cînd pui-mic avea vîrsta de 5 luni şi jumătate şi îndeplinea toate condiţiile pentru a începe să pape diverse alte produse alimentare în afară de lapte matern.
Procesul de diversificare a alimentaţiei bebeluşilor poate începe cu sucuri de legume, fructe sau cu cereale fără gluten. Din cîte am citit eu, în America se recomandă cerealele pentru început, în Europa majoritatea societăţilor de pediatrie recomandă sucuri de legume/fructe la începerea diversificării alimentaţiei.
Din mai multe motive, eu am preferat să încep cu suc de morcov, apoi suc de mere, transformînd treptat sucul în piure şi crescînd progresiv de la o zi la alta cantitatea din alimentul respectiv.
Aceştia au fost primii noştri paşi:
Ziua 1 – Introducerea sucului de morcovi
Ziua 4 – Introducerea sucului de mere
Ziua 5 – Piure de mere
Ziua 6 – Piure de mere coapte
La o săptămînă de la începerea diversificării, am introdus piureul de zarzavat pentru masa de prînz.
Ziua 8 – Introducerea piureului de zarzavat
Pentru dezvoltarea celulelor nervoase este important aportul de grăsimi bune. Pentru a asigura aceste grăsimi necesare am adăugat în piureul de zarzavat puţin ulei.
Ziua 11 – Introducere ulei de floarea soarelui
După vîrsta de 8 luni am adăugat unt în piureul de legume.
Ziua 91 – Introducere unt
Pentru a oferi bebeluşului cantitatea de fier necesară creşterii şi dezvoltării, după ce pui-mic a împlinit vîrsta de 6 luni, am introdus cărniţa în meniul de prînz – împreună cu piureul de zarzavat.
Ziua 15 – Introducerea cărniţei în meniu
La acel moment, pui-mic avea două mese pe zi formate din altceva în afară de lapte: gustarea de dimineaţă şi masa de prînz.
Odată cu introducerea cerealelor, i-am alcătuit puiului-mic încă o masă – gustarea de seară – formată din lapte matern cu cereale fără gluten, iar apoi cereale cu suculeţ de fructe.
Ziua 20 – Introducere cereale (orez)
Ficatul de pui este recomandat pentru cantitatea mare de fier conţinută, aşa că i-am dat puiului-mic să pape ficăţel împreună cu piureul de zarzavat de la prînz (după vîrsta de 6 luni).
Ziua 23 – Introducere ficat de pui
Un aliment care place bebeluşilor este brînza calcică. Eu am combinat-o cu fructe şi cereale, de cele mai multe ori. Am introdus-o în ziua 26 a diversificării (după vîrsta de 6 luni a puiului-mic).
Ziua 26 – Introducere brînză calcică
Am incercat sa îi dau puiului-mic fructe de sezon: mere, piersici, pere şi, mai tirziu, după vîrsta de 8 luni, portocale, banane şi mandarine.
Ziua 19 – Introducerea sucului de piersici
Ziua 40 – Introducere pară
Ziua 70 – Introducere suc de portocale
Ziua 77 – Introducere banană
Ziua 83 – Introducere suc de mandarine
Legumele le-am introdus treptat în piureul de zarzavat: cartof, ardei gras, dovlecel, mazăre, ceapă, rădăcină de păstîrnac, pătrunjel şi ţelină . Unele legume le pun doar să fiarbă în supă fără a le pasa în piureul pe care i-l dau puiului-mic să-l pape.
După vîrsta de 7 luni a puiului-mic i-am putut oferi valorosul gălbenuş de ou.
Ziua 47 – Introducere gălbenuş de ou
Tot după vîrsta de 7 luni, am început să îi pregătesc supa fierbînd pieptul de pui şi legumele la un loc.
La vîrsta de 7 luni şi jumătate am introdus iaurtul în alimentaţie. Iaurtul îl prepar în casă, din lapte de vacă.
Ziua 62 – Introducere iaurt
Unul dintre felurile de mîncare ce îi place puiului-mic este “smoothie”-ul. E făcut din fructe, zeamă de fructe şi iaurt amestecate în blender. Are o consistenţă minunată şi e foarte sănătos (nu numai pentru bebeluşi).
Ziua 64 – “smoothie”…
În acest moment pui-mic are în alimentaţia zilnică alimente din toate categoriile: lactate, fructe şi legume, cereale, carne şi ou.
Ca pondere, baza o constituie lactatele: laptele matern, iaurtul preparat de mine din lapte de vacă (nu mai mult de 100 ml pe zi) si brînza calcică (50g, aproape în fiecare zi).
Apoi urmează, ca pondere, fructele şi legumele – fierte, coapte, crude sau suc de fructe.
Faina de cereale o combin cu fructe, sucuri de fructe sau iaurt, respectînd cantitatea de făina de cereale necesară conform indicaţiilor de pe pachet (în acest moment pui-mic papă aproximativ 5 linguriţe de făina de cereale zilnic).
Pui-mic are în meniul zilnic o porţie de cărniţă sau un gălbenuş de ou.
Pînă acum cîteva zile, pui-mic păpa doar mîncare pasată. Odată cu introducerea bananelor în alimentaţie i-am oferit bucăţele de banană, ceea ce l-a făcut foarte fericit. Chiar dacă murdăreşte totul în jur în timp ce papă singur, este o bucurie să îi urmărim creşterea.
Faptul că mestecă şi singur mîncarea deschide oportunităţi de a găti noi feluri de mîncare pe care să i le ofer. 🙂
Fiţi pe aproape !