Ziua 1 – Introducerea sucului de morcovi

Am început diversificarea alimentaţiei puiului !!!
Deoarece am observat că sînt multe mămici care au nevoie de informaţii despre cum se desfăşoară diversificarea alimentaţiei o să prezint pas cu pas cum abordez eu această provocare. 🙂

Diversificarea alimentaţiei asigură un plus de elemente nutritive necesare creşterii şi dezvoltării copilului.
Trebuie însă începută la momentul oportun.
Dacă puiul este alimentat natural, laptele de mamă îi asigură o hrană completă pînă în luna a şasea, neavînd nevoie de alt aliment, nici măcar de apă sau ceai.
Atunci cînd vîrsta puiului este de 5 – 6 luni, cîntăreşte mai mult de 5 kg, îşi susţine bine capul şi a început să nu se mai sature cu lapte, este necesară începerea diversificării alimentaţiei.
Şi încă un lucru foarte important: copiluţul trebuie să fie perfect sănătos.

Noi am bifat toate condiţiile aşa încît am început astăzi să păpăm suculeţ de morcovi. A fost o masă pe cinste formată din 3 linguriţe de suc de morcovi. Dacă nu apar probleme, în zilele următoare vom creşte progresiv cantitatea de suc.

Iată cum am procedat.
M-am spălat bine pe mîini !!! Este foarte importantă igiena la preparea mîncării pentru sugari aşa încît primul lucru care trebuie făcut atunci cînd se începe pregătirea mesei acestora este spălatul riguros al mîinilor şi a tuturor ustensilelor folosite în procesul de preparare a hranei.
Am spălat bine căniţa şi linguriţa cu care dau puiului să pape. Linguriţa este din silicon. E moale şi plăcută la atingere.
Am ales 2 morcovi proaspeţi, i-am curăţat şi spălat foarte bine.
I-am tăiat în bucăţele.

morcov + cana

Am pus bucăţelele de morcov într-o strecurătoare curată şi i-am opărit cîteva secunde în apa care fierbea. Opărirea morcoveilor (a oricăror legume sau fructe ce se folosesc crude) se face pentru evitarea infecţiilor sau intoxicaţiei cu substanţele chimice folosite pentru distrugerea insectelor.

oparire

Apoi am pus storcătorul în funcţiune şi am obţinut preţiosul suculeţ. Din 2 morcovei maşinuţa ne-a dat 15-20 ml de suc.

vas cu suc

Sucul i l-am dat puiului în deschiderea mesei de la ora 10. În felul acesta pot observa în cursul zilei dacă apare vreo problemă.
A păpat cu multă plăcere.

Acest articol a fost publicat în Diversificare alimentaţie bebeluş. Salvează legătura permanentă.

18 răspunsuri la Ziua 1 – Introducerea sucului de morcovi

  1. Daniela spune:

    Buna ,am si o întrebare.am o fetiță de 5 luni jumate si i am început diversificarea cu suculentul de morcov ,apoi am trecut la mar cop simplu ,acum il dau cu putina banana .ce altceva as m ai putea sa i dau ? Mulțumesc

    • Flora spune:

      Bună. Parcurgând articolele de pe blog, vei afla cum am procedat eu cu diversificarea puiuţului meu. Poate vei găsi idei care să vi se potrivească. Sănătate fetiţei şi diversificare uşoară. 🙂

  2. loredana spune:

    In prima zi cand incep diversificarea cu morcov pot sa ii dau si cereale ?

    • Flora spune:

      Buna,
      Regula de baza in diversificare: nu se introduc mai multe alimente noi in aceeasi zi. Astfel, daca puiutul nu tolereaza un aliment stii exact despre care este vorba. Asadar nu se introduc morcov si cereale in aceeasi zi. Poti incepe diversificarea cu cereale sau morcovi. Noi am preferat sa incepem cu suc de morcov.
      Sanatate multa !

  3. Elena spune:

    Buna
    Da mi.a fost de mare folos acest site si de fapt toata diversificarea.Foarte explicit! suuperrr idee.
    o zi buna

  4. elena spune:

    Buna sunt mai noua in aceasta „meserie”,puiul meu are 4 luni si o saptamana dar da deja semne ca trebuie sa incepem cu papatul.Am o intrebare la aceasta prima zi:sucul de morcovi se da doar in deschiderea mesei de la 10 sau in deschiderea fiecarei mese.Apoi pot sa ii dau lapte?Imi cer scuze daca intrebarea pare stupida dar incerc sa imi fac o idee cum e cu acest inceput de a manca si doresc sa nu gresesc cu nimic.
    Va multumesc
    Consider site.ul super.Pentru mine una e de mare ajutor

    • Flora spune:

      Sucul de morcov din aceasta prima zi se da doar la o singura masa. Cea de la ora 10 e potrivita pentru ca poti observa pe parcursul zilei daca organismul puiutului accepta noul aliment introdus. Cu 2-3 lingurite de suc bebelusul nu se va satura asa incat sigur va trebui sa completezi masa respectiva cu laptic.
      Elena, daca mai ai intrebari te astept cu drag.
      Multumesc pentru aprecieri.

      • Elena spune:

        Multumesc mult pentru raspuns.Am observat ca la ziua a 8.a parca deja avem si pranz si acum am inteles cam cum sta treaba.Oricum mie imi e de mare ajutor ca ai scris si orele la care a papat puiul tau si asa ma ajuta sa vad si eu cum ma organizez.
        Inca odata nota 20 pentru site.si pentru diversificarea aceasta pe zile.E de mare ajutor si chiar intentionez sa o urmez si eu.O seara buna si daca mai am nelamuriri o sa deranjez cu intrebari.

      • Elena spune:

        Si apropo…eu nu am storcator,am doar blender oare ma ajuta la facut sucurile?sau doar la pireuri?

        • Flora spune:

          Pentru a obtine sucul din legume si fructe e nevoie de un storcator. Blenderul e foarte util la piureuri.

          • Elena spune:

            Ok atunci e momentul sa.mi cumpar un storcator de fructe si legume.
            Va multumesc inca odata pentru raspunsuri.Mai am o intrebare daca nu sunt indiscreta: de unde ati stiut cum sa procedati cu aceasta diversificare si mai ales de unde ati stiut ca procedati corect.Eu stiu ca sunt atatea carti despre acest lucru dar totusi parca am o retinere si parca cu cat citesc mai mult cu atat sunt mai derutata.Nu ati avut aceasta incertitudine si dvs.?De unde ati avut sursa de inspiratie ca sa zic asa?
            Cu drag si stima elena

            p.s. am ajuns la ziua 35 cu informarea

          • Flora spune:

            Aceasta nu a fost prima mea diversificare :), asa ca si prima experienta si-a spus cuvantul.
            Diversificare inseamna sa oferi copilutului si celelalte alimente in afara lapticului. Principiile de baza ale diversificarii sunt: alimentele noi sa fie oferite in cantitate foarte mica la inceput si sa nu se ofere mai mult de un aliment nou intr-o zi. Astfel, in cazul in care copilul nu tolereaza un aliment poti observa acest lucru si amani sa ii dai respectivul aliment.
            Eu am mai aplicat si pricipiul precautiei, adica atunci cand aveam indoieli sau nelamuriri daca un aliment este potrivit varstei preferam sa nu i-l dau puiutului decat atunci cand era sigur dupa parerea mai multor „surse”.
            Desigur, am citit si eu o multime de carti pe aceasta tema, dar cartea mea de baza a fost „Mama si copilul”.
            La noi diversificarea a mers bine, puiutul a papat bine si nu am avut probleme de sanatate.
            Sper ca ti-am fost de folos.

          • Elena spune:

            Am o intrebare:la un moment dat (cam la ziua58)apar cereale simple dimineate si amestec de 5 cereale seara.Sunt acelas tip de cereale sau dimineata va fi un fel si seara altul?
            Multumesc

          • Flora spune:

            Poti proceda cum doresti si cum ai in casa faina de cereale. 🙂 Doar sa fii atenta sa fie faina de cereale potrivita cu varsta bebelusului (scrie pe cutii varsta de la care se recomanda a se da bebelusilor).

  5. pagano luminita spune:

    ce fel de storcator folosesti? noi avem 5luni dar vrem ca dupa sarbatori sa incepem si noi sa papam si ceva mancare dar ne lipseste storcatorul si am vrea sa fim siguri ca, ceea ce cumparam sa fie util si bun
    multumesc

    • Flora spune:

      Buna,
      Folosesc Philips HR1861. Sunt foarte multumita de el. Are deja cativa ani de cand il folosesc si nu am avut nicio problema cu el.

  6. Adinaar spune:

    Buna ziua,
    F educativ si explicit.multumim
    Intrebare..suculetul il dati tot din biberon?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *