Sarmale dezbrăcate (sau sarmale sparte)

(reţetă de la Maya adaptată gusturilor noastre)

sarmale farfurie

Ingrediente
500 g carne tocată amestec vită şi porc
60 g orez
un ou
un morcov măricel
2 cepe roşii micuţe
3 linguri bulion
100 g piept de porc afumat
1 varză albă (am folosit jumătate)
1 cană de borş
pătrunjel
2 foi de dafin
cimbru uscat
sare, piper
1 lingură ulei

ingrediente

Procedura
Se toacă ceapa şi se dă morcovul pe răzătoare. Într-o tigaie am pus la călit puţin ceapa, apoi morcovul ras. Se adaugă orezul la ceapă şi morcov şi se lasă încă 2-3 minute pe foc.
Pătrunjelul se toacă şi se pune în tigaie să-şi dezvolte aroma. Tigaia se dă deoparte şi amestecul se lasă să se răcească.
Într-un castron se pune carnea tocată, oul, amestecul de orez, ceapa, morcov, pătrunjel. Se condimentează cu piper şi sare, după gust. Se amestecă bine-bine compoziţia şi se formează bile mai mari sau mai mici după cum vă este voia.
Într-o cratiţă se pune un strat de varză tocată. Peste varză se pune un rînd de bile formate din compoziţie. Printre bilele de carne am pus bucăţele de piept de porc afumat pentru un plus de savoare.

cratita cu bile

Se acoperă cu un alt strat de varză tocată şi apoi bile de carne. Ultimul strat trebuie să fie de varză. Pentru că eu am folosit varză proapătă, am diluat bulionul în borş şi am turnat lichidul în cratiţă, completînd cu apă pînă se acoperă şi ultimul strat de varză. Se poate folosi varză murată, în acest caz renuntîndu-se la acrirea cu borş. Se presară puţin cimbru pe deasupra, se pun foile de dafin şi se fierb sarmalele pe aragaz la foc mediu pînă cînd se înmoaie varza şi scade lichidul din cratiţă (40-50 minute).

Noi le-am servit cu mămăliguţă şi smîntînă. Sînt super la gust şi te scutesc de o mulţime de timp alocat învelitului sarmalelor clasice !

sarmale aproape

Poftă bună !

Acest articol a fost publicat în Culinare. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *