Lourdes

lourdes

Un film despre miracole are nevoie de un miracol la fel cum un film poliţist are nevoie de o crimă. Dar ce este un miracol ? Se poate revărsa asupra sufletului sau neapărat asupra trupului ? Cine are mai multă nevoie de un miracol ? Cine este cel mai îndreptăţit să aibă parte de un miracol ? Dar sînt acestea întrebări justificate sau oamenii chiar au luat-o razna ?
Chiar dacă subiectul seamănă cu un documentar despre un pelerinaj la Lourdes, filmul este realizat într-un ritm lent, cu cadre simple. Aproape frustrant pentru privitor, personajele sînt foarte uşor de citit, integral previzibile în acţiuni, dar nu dintr-o slăbiciune de scenariu, ci pentru că deja le cunoaştem: sînt chiar persoanele din jurul nostru. De la credinţă la scepticism, de la simpatie la invidie, de la disperare la nepăsare, fiecare personaj pare filmat chiar în viaţa reală. Singurele personaje surprinzătoare – părintele Nigl, care găseşte mereu răspunsul bun la întrebările ce i se pun, şi Frau Hartl, singurul personaj enigmatic şi poate pînă la urmă singura care obţine o minune chiar dacă nu pare a fi în (ceea ce am considera) folos propriu.
Dacă pe parcursul filmului privitorul a fost pus în mijlocul vieţii de pelerin la Lourdes, scena de final aproape îl forţează pe privitor să intre în vîrtejul judecăţilor (legitime sau prosteşti ?) a fost minune/n-a fost minune, o să dureze/n-o să dureze şi aşa mai departe.
Finalul nu dă un verdict, ne lasă teme de gîndire. La fel ca personajele din film, fiecare privitor va ajunge la răspunsurile conforme cu sufletul său.

Recomandarea mea: merită văzut. (7/10)

Pater Nigl: „Qu’est-ce que c’est ? Une vie normale… Votre vie est particulière. Chaque vie est bien particulière. Dieu lui même a crée cette diversité.

***
Lourdes (2009)
cu: Sylvie Testud, Léa Seydoux, Gilette Barbier, Gerhard Liebmann, Bruno Todeschini
scenariu: Jessica Hausner
regia: Jessica Hausner

2010 – European Film Award – Sylvie Testud – European Actress 2010
2009 – Venice Film Festival – Brian Award
2009 – Venice Film Festival – FIPRESCI Prize
2009 – Venice Film Festival – SIGNIS Award
2009 – Venice Film Festival – Sergio Trasatti Award
2009 – Viennale – Vienna Film Award
2009 – Warsaw International Film Festival – Warsaw Award

DVD: Artificial Eye
Bonus: Un interviu cu Sylvie Testud.

Acest articol a fost publicat în Filme. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *