Le-am făcut, cu multă plăcere, înainte de Crăciun. Ne-au umplut casa cu mirosul plăcut al turtei dulci, iar pui-mic-mare a fost foarte încîntat să le vadă. 🙂
Reţeta de turtă dulce pe care am folosit-o este următoarea:
225 g unt moale (la temperatura camerei)
225 g zahăr
375 g miere de albine
2 ouă mari
650 g făină
un pachet de praf de copt (10 g)
o linguriţă din amestecul: ghimbir, nucşoară, anason, cuişoare (am amestecat condimentele şi le-am dat prin rîşniţa de cafea)
o linguriţă de scorţişoară praf
Se amestecă untul moale cu zahărul, se adaugă apoi mierea de albine (lichidă, nu zaharisită), ouăle. Se amestecă foarte bine pînă la omogenizare, se adaugă făina cernută şi condimentele.
Aluatul rezultat va fi destul de moale. Se acoperă cu o folie şi se pune la frigider pentru mai multe ore (eu l-am lăsat de seara pînă a doua zi).
Se lucrează cu aluatul rece, întinzindu-se foi de 4-5 mm grosime şi decupîndu-se formele dorite.
Turta dulce se coace la foc mediu pentru 10-12 minute. Se poate păstra în cutii închise ermetic pentru mai mult timp.
Căsuţa de turtă dulce
Am realizat-o după un proiect simplu: două dreptunghiuri (20 x 15 mm) pentru acoperiş şi două triunghiuri (baza 15 cm, înălţimea medianei 13 cm) pentru faţă şi spate.
Podeaua se poate face din turtă dulce (20 x 15 cm) sau din alt material care poate susţine căsuţa. Eu am folosit un carton îmbracat în folie de aluminiu.
Pentru asamblare, am folosit pe post de mortar o pasta din albuş de ou şi zahăr pudră (un albuş de ou bătut spumă tare în care se pune puţin cîte puţin 200g de zahăr pudră).
Se decorează lipind diverse chestii colorate pe ea. Eu am avut steluţe, bombonele colorate. Dar se pot folosi cu efect frumos jeleuri colorate, de exemplu.
După cum se observa am decupat geamuri şi uşă. Înăuntru am pus şi o căndeluţă, dar am stins-o repede că începuse să se ardă zahărul de la căldura degajată. 🙂
Brăduţul de turtă dulce
A fost mai mult de lucru decît la căsuţă, căci nu am avut forme de steluţe pentru decupat aluatul. Aşa că mi-am listat 10 steluţe de mărimi diferite (baza a fost cam cît o jumătate de foaie format A4 şi am tot micşorat cîte puţin modelul listîndu-le. Am decupat steluţele listate şi apoi le-am folosit drept şablon tăind cu un cuţit cu lama subţire cîte două-trei forme din fiecare mărime de steluţă.
Aici a fost esenţial să folosesc bucăţi de aluat foarte rece pentru a nu se deforma steluţele la transferul în tava de copt.
După ce le-am copt le-am făcut o gaură la mijloc şi le-am colorat cu pasta de albuş şi zahăr înverzită cu colorant alimentar.
Pentru a evita să cadă brăduţul, am pus steluţele una peste cealaltă pe un băţ de frigăruie trecut prin mijlocul lor. Am mai adăugat steluţe şi bombonele şi gata … 🙂
Am nins cu zahăr pudră şi ne-am bucurat întreaga perioadă a sărbătorilor de căsuţa, brăduţul şi fursecurile de turtă dulce.
La Mulţi Ani ! Să aveţi un An Nou fericit !
Arata absolut minunat si casuta de turta dulce,iar bradutul a cucerit inimile tuturor celor care l-au vazut.Va pupam.