Tort de portocale cu blat de ciocolată

Aşa cum spune şi titlul e un tort cu cremă de portocale şi blat cu gust intens de ciocolată. A fost delicios alături de o cafea, savurat împreună cu cei dragi ce mi-au călcat pragul în zilele dinaintea Anului Nou.

Ingrediente blat de ciocolată
6 ouă mari
250 g zahăr
200 g făină cernută
50 g cacao cernută
un plic de praf de copt (10 g)
coajă rasă de la o portocală

Se separă gălbenuşurile de albuşuri.
Gălbenuşurile se freacă cu zahărul şi coaja de portocale.
Albuşurile se bat spumă tare şi se amestecă cu crema de gălbenuşuri cu mişcări de sus în jos pentru a nu pierde aerul.
Se amestecă făina, cacao şi praful de copt şi se pune din acest amestec puţin cîte puţin peste crema de gălbenuşuri şi albuşuri. Se amestecă cu grijă cu aceleaşi mişcări de sus în jos pînă se încorporează toată cantitatea de făină şi cacao. Amestecul obţinut se pune într-o formă de tort (diametrul de 23cm a avut forma pe care am folosit-o) tapetată cu hîrtie de copt.
Blatul se coace la foc mediu pînă trece testul cu scobitoarea (aprox. 40 de minute, dar depinde de cuptor).

Ingrediente cremă de portocale
8 gălbenuşuri
200 g zahăr
300 ml zeamă de portocale
200 g unt la temperatura camerei

Se freacă gălbenuşurile cu zahărul, se adaugă zeama de portocale şi amestecul se pune pe baie de aburi. Se amestecă permanent în gălbenuşuri pînă cînd capătă consistenţa unei smîntîni grosuţe (cred că am amestecat pe baia de aburi timp de vreo jumătate de oră). Crema de gălbenuşuri se lasă să se răcească complet.
Untul moale se freacă puţin şi apoi, cînd crema de gălbenuşuri este rece, se ia cîte puţin din cremă şi se înglobează în unt. Crema obţinută se pune la rece pentru cîteva ore.

Blatul se taie, pe orizontală, în două sau trei părţi. Eu l-am tăiat în două.

Pentru asamblarea tortului se pune primul blat – se însiropează cu lichior de portocale sau suc de portocale sau sirop din apă, zahăr şi coajă de portocale – se pune crema de portocale – se pune al doilea blat care se însiropează şi se acoperă cu crema de portocale. Se dă la rece pentru cîteva ore şi apoi se decorează.

Pentru decor, am făcut cîteva forme tematice – brad, stea, inimioară – din ciocolată topită. Formele de ciocolată le-am lipit pe lateral.

Poftă bună!

Acest articol a fost publicat în Culinare, Culinare - pentru copii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *