Cîini, gunoaie şi nepăsare

Pe strada Fătu la nr. 6, abia se mai ţine în picioare o casă (cu o singură cameră). Aici este „chiriaş” un individ numit Vasiliu Marcel.

strada Fatu nr. 6

Pentru că respectiva cameră este de nelocuit, bătrînul “locuieşte” în curte, într-o „construcţie” din cartoane plasată deasupra fostei latrine.
Curtea este plină vîrf de gunoaie strînse de prin tomberoane, de la resturi de materiale de construcţii pînă la tuburi catodice de la televizoare vechi. De curînd a folosit nişte bucăţi de gard primite „cadou” pentru a împrejmui o bucată de trotuar şi a obţine astfel un nou loc de depozitat gunoaie.

curte plina de gunoaie

Bătrînul ţine „pe lîngă casă” aproximativ 12 cîini. Cîinii nu sînt îngrijiţi, sînt prost hrăniţi, mulţi sînt bolnavi, muşcaţi sau răniţi de şobolani, unii sînt agresivi. Pentru că speranţa de viaţă a cîinilor este foarte mică, bătrînul „colecţionează” mereu noi cîini (de obicei pui), în unele perioade depăşind 20 de exemplare.
O parte dintre cîini îşi petrec vremea pe stradă, atacînd deseori trecătorii. Multe persoane au fost muşcate de cîini în această zonă. Niciodată nu sînt mai puţin de 3-4 cîini pe stradă. Multe persoane evită să treacă pe stradă din cauza cîinilor, lucru total anormal în centrul unui oraş…

ciini pe strada

Cam ce vă imaginaţi că face o fiinţă umană cu „dejecţiile naturale” într-un loc fără apă curentă, fără grup sanitar, fără canalizare ?
Mirosul emanat din curte este greu de suportat. Şobolanii sînt şi ei o populaţie însemnată a acestui morman de gunoaie. De cele mai multe ori zoaiele sînt împrăştiate pe stradă creînd un mare focar de infecţie în această zonă. Nu mai zic de excrementele cîinilor care împînzesc toată zona.

Interesant este că cei de la Sanepid, veniţi „în cercetări” la o reclamaţie a unor vecini, au concluzionat problema sugerîndu-i individului „să mai facă curat” (???). Şi noi ceilalţi ne plătim taxele în speranţa că instituţiile statului şi-ar face datoria cînd sînt puse în faţa unei probleme…
Apropo de taxe, aici este considerată zona zero a oraşului. Adică la luat taxe e ok, la aplicat legea e mai greu.
În altă ordine de idei ne întrebăm cum este posibil ca proprietarul să fie lăsat să închirieze o locuinţă într-o asemenea stare de degradare (şi fără utilităţi) fără a fi obligat să o aducă la o stare civilizată.

Acest articol a fost publicat în Iaşi, strada Fătu. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *