Dacă e tort… e cu dedicaţie. Acesta este pentru cea mai fidelă cititoare a blogului. 😉
În realizarea acestui tort cupolă m-am inspirat dintr-o reţetă a celebrului Michael Chiarello, doar că am căutat să o îmbunătăţesc. 🙂
Ingrediente:
un cozonac (cît mai simplu, al meu a avut nucă şi stafide)
3 pungi de fructe de pădure congelate (450g fiecare pungă)
450 g iaurt natural
125 g zahăr
10 g de gelatină (un plic)
40 ml lichior de zmeură
50 g gem de fructe de pădure
pastă de zahăr pudră (pentru decor)
Se decongelează fructele de pădure (dacă aveţi fructe proaspete e şi mai bine).
Toată cantitatea de fructe se împarte în două. O jumătate se pune în blender împreună cu 20 ml de lichior de zmeură şi se face piure.
Se strecoară prin sită pentru a scăpa de sîmburei. Acest piure se întinde într-o tavă şi în el se pun feliile de cozonac pentru a se impregna cu acest piure.
La un moment dat, feliile se întorc şi pe partea cealaltă în piure.
După ce s-au impregnat bine, se pune într-un bol o folie de plastic şi se căptuşeşte bolul cu feliile de cozonac. Se păstrează cîteva felii pentru a le pune la sfîrşit capac.
Crema:
Restul de fructe de pădure, împreuna cu zahărul, se pun pe foc şi se fierb 10 minute. Se lasă să se răcească.
Cînd amestecul s-a răcit se amestecă bine cu iaurtul.
Se pregăteşte gelatina conform instrucţiunilor de pe plic. Se ia o cantitate mică din iaurt+fructe şi se toarnă încet gelatina amestecîndu-se continuu.
Apoi se toarnă amestecul acesta cu gelatina peste iaurt+fructe si se amestecă din nou bine. Crema e gata. 🙂
Se răstoarnă crema în bolul tapetat cu feliile de cozonac îmbibate de piure. Deasupra cremei se pun capac feliile de cozonac păstrate.
Se pune bolul în frigider pentru 3-4 ore. Eu l-am pregătit aseară şi l-am lăsat pînă astăzi la prînz.
Cînd se scoate din frigider se răstoarnă pe un platou şi se ornează după pricepere şi preferinţă.
Aşa arată tortul răsturnat pe platou.
Eu l-am acoperit cu puţin gem de fructe de pădure şi apoi am decorat cu pastă de zahăr pudră şi mure.
Feliuţă virtuală nu avem, dar vă ofer nişte mure. 🙂