Cupolă cu fructe de pădure

prezentare

Dacă e tort… e cu dedicaţie. Acesta este pentru cea mai fidelă cititoare a blogului. 😉
În realizarea acestui tort cupolă m-am inspirat dintr-o reţetă a celebrului Michael Chiarello, doar că am căutat să o îmbunătăţesc. 🙂

Ingrediente:
un cozonac (cît mai simplu, al meu a avut nucă şi stafide)
3 pungi de fructe de pădure congelate (450g fiecare pungă)
450 g iaurt natural
125 g zahăr
10 g de gelatină (un plic)
40 ml lichior de zmeură
50 g gem de fructe de pădure
pastă de zahăr pudră (pentru decor)

Se decongelează fructele de pădure (dacă aveţi fructe proaspete e şi mai bine).
Toată cantitatea de fructe se împarte în două. O jumătate se pune în blender împreună cu 20 ml de lichior de zmeură şi se face piure.

fructe in blender

Se strecoară prin sită pentru a scăpa de sîmburei. Acest piure se întinde într-o tavă şi în el se pun feliile de cozonac pentru a se impregna cu acest piure.
La un moment dat, feliile se întorc şi pe partea cealaltă în piure.

felii in piure

După ce s-au impregnat bine, se pune într-un bol o folie de plastic şi se căptuşeşte bolul cu feliile de cozonac. Se păstrează cîteva felii pentru a le pune la sfîrşit capac.

bol cu felii

Crema:
Restul de fructe de pădure, împreuna cu zahărul, se pun pe foc şi se fierb 10 minute. Se lasă să se răcească.

fructe cu zahar

Cînd amestecul s-a răcit se amestecă bine cu iaurtul.

iaurt + fructe

Se pregăteşte gelatina conform instrucţiunilor de pe plic. Se ia o cantitate mică din iaurt+fructe şi se toarnă încet gelatina amestecîndu-se continuu.
Apoi se toarnă amestecul acesta cu gelatina peste iaurt+fructe si se amestecă din nou bine. Crema e gata. 🙂

Se răstoarnă crema în bolul tapetat cu feliile de cozonac îmbibate de piure. Deasupra cremei se pun capac feliile de cozonac păstrate.
Se pune bolul în frigider pentru 3-4 ore. Eu l-am pregătit aseară şi l-am lăsat pînă astăzi la prînz.
Cînd se scoate din frigider se răstoarnă pe un platou şi se ornează după pricepere şi preferinţă.
Aşa arată tortul răsturnat pe platou.

scos din frigider

Eu l-am acoperit cu puţin gem de fructe de pădure şi apoi am decorat cu pastă de zahăr pudră şi mure.
Feliuţă virtuală nu avem, dar vă ofer nişte mure. 🙂

mure

Acest articol a fost publicat în Culinare. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *