Julie & Julia

Julie&Julia

În peregrinările mele mai vechi pe diverse bloguri cu tematică culinară, am citit pe blogul unei doamne pe care o apreciez că a început blogul în urma vizionării filmului „Julie & Julia”.
Mi-a stîrnit curiozitatea şi l-am rugat pe cinefilul colecţionar din casă ca dacă găseşte filmul pe undeva să mi-l ia. Aproape că uitasem de film cînd am primit cadou DVD-ul.
Zilele trecute l-am şi vizionat.

Filmul m-a impresionat în mod nu prea plăcut. Cred că pornisem cu nişte aşteptări cam mari. 🙂 Deşi eram avertizată de mesajul de pe copertă: film inspirat după două poveşti adevărate ! (După părerea mea filmele americane după poveşti adevărate sînt filmele cele mai proaste. 🙂 )
Filmul prezintă două poveşti de viaţă: una a Juliei Child – o adevărată legendă a artei culinare în America şi una a tinerei Julie Powell – aflată într-un moment al vieţii cînd se simţea neîmplinită.
Meryl Streep joacă rolul Juliei Child şi recunosc că e motivul pentru care am rezistat să văd filmul pînă la sfîrşit. Rolul pe care îl face e diferit de ceea ce ştiam eu că o caracterizează ca şi actriţă, dar îl joacă foarte bine. De altfel a şi primit numeroase nominalizări şi premii pentru acest rol.
Amy Adams (în rolul Juliei Powell) mi s-a părut artificială. Noroc cu ochii ei albaştri şi zîmbetul de frumuşică. 🙂
În partea de film ce ilustrează povestea Juliei Powell sînt rare momente de sclipire şi comedie.
Cea mai proastă scenă aş zice că e scena (cam prea lungă) în care Julie Powell şi soţul său privesc la televizor o emisiune ce parodiază una din emisiunile culinare ale Juliei Child. Recunosc sincer că eu nu am înţeles de ce se amuzau atît de copios. Secvenţele respective îmi stîrneau mila pentru cel care le crease, pentru cel care le juca şi pentru cei care le priveau …
Cea mai bună scenă sau una memorabilă? Poate scena din debutul filmului cînd Julia Child ia, împreună cu soţul său, masa la restaurant. I se aduce calcan cu lămîie şi sos şi pur şi simplu simţi cît de bun trebuie să fie doar din expresia de încîntare a Juliei Child (Meryl Streep).

Recomandarea mea: de văzut doar dacă chiar nu aveţi o opţiune mai bună la îndemînă. 🙂 (5.5/10)

Julie Powell: „So, I’ll cook my way through the Julia Child cookbook and write a blog about it. But I’ll probably need a deadline.
Eric Powell: „Why ?
Julie Powell: „Because otherwise it’ll be like everything else I do. ‘Cause let’s face it, I never finish anything.

***
Julie & Julia (2009)
cu: Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci, Chris Messina
scenariu: Nora Ephron
regia: Nora Ephron

2010 – Golden Globe – Meryl Streep – Best Performance by an Actress in a Motion Picture – Musical or Comedy

DVD: Prooptiki
Bonus:
– comentariul Norei Ephron (de ce ne oripilează producătorii de dvd-uri cu aceste comentarii ? cunoaşteţi pe cineva care a urmărit vreodată un film cu aceste comentarii pe „on” ??? 🙁 chiar n-au avut bani să înregistreze şi să monteze un interviu decent ?)
– un „making of” – Ingrediente secrete: Realizarea filmului „Julie & Julia” – în afara faptului că s-au distrat şi au mîncat foarte bine pe perioada filmărilor nu prea mai afli foarte multe secrete legate de realizarea filmului.

Acest articol a fost publicat în Filme. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *