Prăjitură cu mere („Bolzano Apple Cake”)

E delicioasă !

Ingrediente prăjitură
3 ouă (eu am pus 4 ouă mici)
250 g zahăr tos
110 g făină
150 g unt topit
175 ml lapte călduţ
o fiolă esenţă de vanilie
un praf de sare
1 kg mere acrişoare (Granny Smith, de exemplu)
o lămîie

Ingrediente aluat fărîmicios („crumble”)
50 g unt
50 g zahăr
100 g făină

1. Se pregătesc firimiturile, amestecîndu-se ingredientele de mai sus cu vîrfurile degetelor. Dacă amestecîndu-le obţineţi un aluat şi nu firimituri nu e nicio problemă, acesta se va rade pe răzătoare. Firimiturile/aluatul se pun/e la rece.

2. Într-un castron încăpător se pune apă şi se stoarce lămîia în apă. Merele se curăţă de coajă şi cotoare şi se feliază (nu se rad). Pentru feliere eu am folosit curăţătorul de legume şi au rezultat felii foarte subţiri. Data viitoare voi tăia feliile de mere mai grosuţ, adică de 2-3 mm.
Pentru a nu oxida pînă le folosim, feliile de mere se pun în apa cu zeamă de lămîie.

3. Se amestecă ouăle cu zahărul, praful de sare şi vanilia. Cînd s-au spumat se adaugă untul topit călduţ, apoi făina şi laptele. Se omogenizează. Amestecul acesta este destul de lichid. Nu vă speriaţi, aşa trebuie să fie.
Feliile de mere se scot din apă şi se tamponează cu prosoape de hîrtie pentru a se usca. Apoi se pun în amestecul de ouă, zahăr, …
Se pune totul într-o tavă tapetată cu hîrtie de copt. Se coace la foc mediu timp de aproape o oră. După 30 de minute tava se scoate din cuptor şi se pun pe deasupra prăjiturii firimiturile (pe care le-am lăsat la rece). Prăjitura se mai pune la copt încă aproximativ 30 minute (pînă trece testul scobitorii).

Se lasă la răcit şi apoi se mănîncă cu mare poftă !
Este o combinaţie foarte plăcută: stratul de firimituri devine crocant, iar stratul de dedesubt este ca o cremă …
Dacă e placul vostru, se poate presăra scorţişoară pe deasupra.
În loc de stratul de firimituri s-ar putea pune fulgi de migdale.

Poftă bună !

Acest articol a fost publicat în Culinare, Culinare - pentru copii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *