Ingrediente
375 ml cafea preparată, filtrată, concentrată
6 gălbenuşuri
225 g zahăr tos
375 g smîntînă
1 linguriţă de cafea instant (opţional, pentru decor)
Mod de preparare
Se amestecă gălbenuşurile cu zahărul, pînă se albeşte compoziţia. În această compoziţie se adaugă cafeaua preparată, rece, puţin cîte puţin. Se omogenizează şi apoi se continuă să se amestece pe baie de aburi, pînă cînd compoziţia se îngroaşă – cam de consistenţa unui aluat de clătite. Eu am amestecat cam 45 de minute. Compoziţia nu trebuie să fiarbă pentru că s-ar tăia. Dacă vi se pare că se apropie de punctul de fierbere, se retrage vasul de pe aburi, amestecîndu-se în continuare, se mai răceşte puţin şi apoi se pune iar la aburi.
După ce compoziţia s-a îngroşat, se lasă să se răcească.
Smîntîna rece se bate puţin şi se adaugă treptat în crema de cafea. Amestecul obţinut se pune la congelator în caserole.
Nu este necesar să se amestece din cînd în cînd în îngheţată pentru evitarea acelor de gheaţă, căci nu se formează. 🙂
Este o îngheţată cremoasă şi fină.
Pentru a îngheţa se lasă la congelator cam 6 ore, apoi se consumă cu mare plăcere.
Pentru intensificarea aromei de cafea, se poate presăra puţină cafea instant în cupa cu îngheţată.
Dacă o veţi prepara, vă doresc poftă bună !
Cea mai buna inghetata pe care am mancat-o vreodata! 🙂
A fost buna, intr-adevar. Se repeta cu siguranta !