Aceasta este o prăjitură pe care vreau să o prepar încă de anul trecut, dar trecuse sezonul cireşelor/vişinelor cînd am descoperit reţeta. Anul acesta am făcut-o deja de vreo trei ori 🙂 cu diverse umpluturi: cireşe mari roşii, combinaţie de cireşe dulci şi cireşe amare, vişine şi zmeură.
Cel mai mult mi-a plăcut varianta cu cireşe amare şi dulci, dar şi aceasta cu vişine este excelentă.
Ingrediente aluat
50 g amidon
240 g făină
2 ouă
60 g zahăr
125 g unt / margarină
1 linguriţă rasă de praf de copt (merge şi fără)
Umplutură
500 g fructe (cireşe, vişine, zmeură, caise)
2 ouă
200 g smîntînă
100 g zahăr
esenţă de vanilie
20 g amidon (sau făină)
Preparare aluat:
Se pun făina, amidonul şi praful de copt într-un vas, se adaugă ouăle, zahărul şi untul rece tăiat în bucăţele mici. Se amestecă bine pînă se obţine un aluat ce se pune la rece pentru cel puţin 30 de minute.
Preparare umplutură:
Fructele se curăţă de sîmburi.
Gălbenuşurile se amestecă cu zahărul şi smîntîna. Se adaugă esenţa de vanilie şi amidonul. Se omogenizează compoziţia de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă tare şi se adaugă peste compoziţia de gălbenuşuri amestecînd uşor.
Într-o tavă cu diametru de 26 cm şi margini detaşabile se pune aluatul. Acesta se întinde acoperind şi marginile tăvii (aprox. 3 cm în sus pe margini), peste aluat se pun fructele curăţate de sîmburi şi apoi se toarnă compoziţia de ouă, smîntînă şi zahăr.
Prăjitura se coace la foc mediu aproximativ o oră (pînă se întăreşte). Pentru siguranţă eu am lăsat-o să se şi răcească în cuptor după ce am stins focul.
Am decorat-o presărînd zahăr pudră şi zmeură.
Se taie atunci cînd este bine răcită.
Este un contrast foarte plăcut între aluatul mai ferm şi fineţea umpluturii.
Dacă mai rămîne ceva din prăjitură, se păstrează în frigider.
Noi mai avem o feliuţă. 🙂
Poftă bună !