Pizza cu ciuperci

Astăzi vă poftesc la o pizza cu ciuperci.

Pizza are patru componente: blat, sos de roşii, umplutura – care poate varia după poftă, mozzarella/caşcaval.

După multe încercări şi căutări am descoperit aluatul de blat pentru pizza care ne place foarte mult. E simplu de făcut şi e foarte bun.
Blat (pentru o pizza mare în tava de la aragaz sau patru porţii de pizza rotunde cu diametrul de 20 cm):
500 g făină albă
20 g drojdie proaspătă
1 linguriţă de miere de albine sau 1 linguriţă de zahăr (eu folosesc miere)
250 ml apă călduţă
1/2 linguriţă sare
5 linguri de ulei de măsline pentru aluat + 1 lingură de ulei de măsline (pentru uns pereţii vasului în care va creşte aluatul)

Se amestecă drojdia cu mierea de albine pînă se obţine o pastă. Se adaugă apa călduţă peste pasta de drojdie şi miere. Într-un vas se pune făina. Peste făină se răstoarnă amestecul de drojdie, sarea şi cele 5 linguri de ulei de măsline. Se frămîntă uşor. Va rezulta un aluat elastic. Aluatul se pune la crescut într-un vas uns cu puţin ulei de măsline. Se lasă să crească o oră într-un loc ferit de curent (eu am folosit aluatul şi fără să îl las să crească atît timp, doar pînă pregăteam umplutura pentru pizza).

Sos de roşii
bulion / pasta de roşii
2-3 linguri ulei de măsline
oregano
busuioc
ardei iute sau piper (dacă vă place pizza picantă)

Se amestecă pasta de roşii cu uleiul de măsline şi apoi se adaugă oregano, busuioc şi ardei iute sau piper.

Umplutură
10 ciupercuţe

Se spală pălăriile de ciuperci şi se pun pe grătar pentru a elimina din apa conţinută. Apoi se taie în lamele.
Se pot folosi şi ciuperci proaspete sau din conservă. La cele din conservă, pentru a scăpa de gustul neplăcut de „tablă”, ar fi bine să fie călite puţin în ulei.

De data aceasta eu am folosit tăviţe rotunde cu diametrul de 20cm, astfel că am împărţit aluatul în patru bile. Am copt două pizza iar două bile de aluat le-am pus la frigider.
Am întins blatul cu mîna în tăvi (fără să mă folosesc de sucitor, dar sincer vă zic că nu am observat diferenţe de gust cînd am folosit sucitorul 🙂 ). Am uns blatul cu sosul de roşii, am presărat feliile de ciuperci şi am ras mozzarella pe deasupra. Cantitatea de mozzarella poate varia după gustul fiecăruia.
Pizza se coace în cuptorul preîncălzit, la foc mare, timp de 15-20 minute.
Aşa arăta pizza mea după 15 minute în cuptor.

Se lasă să se răcească puţin şi se papă.
A noastră a fost foarte bună. A păpat şi pui-mic-mare cu mare plăcere. 🙂

Vă poftesc la o feliuţă virtuală ! Poftă bună !

Acest articol a fost publicat în Culinare, Culinare - pentru copii. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Pizza cu ciuperci

  1. Gurmandino spune:

    De abia acum am reusit sa incerc si eu reteta de blat propusa de tine. Este intr-adevar foarte bun :). Ca atare, mi-am schimbat parerea cum ca un blat de pizza nu poate iesi cum trebuie acasa, intr-un cuptor obisnuit. Multumesc mult pentru reteta. Am sa postez cat de curand pozele cu „exponatul” :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *