Fiind primul Paşte pe care pui-mic-mare îl petrece în viaţa lui, mi-am zis că neapărat trebuie să pape cozonac cu ocazia acestui eveniment.
Am căutat o reţetă care să conţină puţine ouă, dar totuşi să nu piardă din pufoşenie. Şi care să nu necesite timp de prelucrare îndelungat. 😉
Cred că am găsit-o. 🙂
Ingrediente
1 kg de făină albă 000
50 g drojdie proaspătă + o linguriţă cu miere
450 ml lapte
175 g zahăr
175 g unt topit călduţ
4 ouă mari
100 g unt moale (dar nu topit) + puţin zahăr
coajă rasă de portocală
esenţă de rom sau ce alte arome vă plac
Mod de lucru:
Se face o maia din 400 g de făină, laptele călduţ şi drojdia frecată cu o linguriţă de miere. Se lasă să crească (aprox. 45 de minute).
După aceea se adaugă în maia, pe rînd: zahăr, ouă, untul topit călduţ, coaja de portocală şi alte esenţe pe care le doriţi. După fiecare ingredient adăugat se amestecă bine cu lingura de lemn. La sfîrşit se adaugă restul de făină (600 g). Se amestecă bine pînă cînd aluatul devine elastic. Dacă mai este nevoie, se mai adaugă puţină făină.
Aluatul este unul moale, dar elastic.
Se lasă la crescut timp de o oră şi jumătate.
După ce a crescut, aluatul se împarte în două sau trei (după cum aveţi tăvile de cozonac – mai mari sau mai mici).
Eu l-am împărţit în trei. Din două părţi am făcut cozonăcei (unul simplu pentru pui-mic-mare, unul cu stafide pentru cei mari) şi cea de a treia parte am folosit-o la pasca cu brînză.
Se ia o parte, se întinde pe masa de lucru înfăinată. Peste foaia întinsă se întinde untul moale şi se presară zahăr. Pentru cozonacul celor mici nu este indicat să se pună altceva, dar pentru cei mari se pot pune nucă, bucăţele de fructe uscate, stafide, rahat, stropi de ciocolată … şi aşa mai departe. 🙂
Se rulează foaia, apoi sulul obţinut se secţionează pe mijloc în două, pînă aproape de capăt. Se obţin două fîşii care se răsucesc una în jurul celeilalte. Apoi se transferă în tava unsă cu unt şi se lasă la crescut încă 30 de minute.
Se unge cu gălbenuş de ou înainte de a intra la copt (eu nu l-am uns).
Se coace în cuptorul preîncălzit, timp de 30-40 minute.
Pui-mic-mare a păpat deja dimineaţă două feliuţe împreună cu iaurţel. A fost încîntat. 🙂 Şi eu. 🙂
Iată şi o secţiune pufoasă.
Un Paşte fericit !