Tort 1 (unu)

Tort de ciocolată, de post.

tort unu

Pui-mic a crescut mare. A împlinit un an! Pentru acest eveniment am pregătit tort de ciocolată şi, pentru că sîntem în Postul Mare, am ales varianta de post. L-am pregătit cu mult drag şi sper că a plăcut invitaţilor!

Blatul de ciocolată
Ingrediente
2 căni de zahăr
2 căni de apă
2 căni de ulei de floarea soarelui
4 căni de făină
4 linguri de cacao
1/2 cană de nucă măcinată
2 plicuri de praf de copt
50 ml rom (sau o sticluţă esenţă de rom)
puţină sare

Se amestecă zahărul cu apa şi uleiul. Se adaugă cacaua cernută, nuca măcinată, făina cernută şi amestecată cu praful de copt. Se omogenizează foarte bine compoziţia şi se adaugă romul şi praful de sare.
Se amestecă totul bine. Se toarnă compoziţia într-o tavă (eu am folosit tava mare de la cuptor) şi se coace pînă trece testul scobitorii. Eu am copt-o timp de 45 de minute. Blatul este destul de sfărîmicios şi am ales o tavă mai mare pentru a nu trebui să tai blatul pe orizontală.

Crema de ciocolată
Ingrediente
240 g de ciocolată 85% cacao
200 ml lapte de soia (sau apă)
80 g amidon
2 linguriţe de cacao neagră
50 g margarină (la temperatura camerei)
6 linguri de zahar (sau mai mult dacă doriţi crema mai dulce)

Se topeşte ciocolata pe baie de aburi sau la microunde (eu am ales varianta la microunde – un minut, la 800W).
100 ml lapte de soia de încălzeşte puţin şi se adaugă ciocolata topită în lapte. Se amestecă bine, obţinînd o cremă de ciocolată.
În alt vas, am pus restul de lapte de soia (100 ml), l-am încălzit şi am turnat amidonul şi cacaua, amestecînd.
Crema de ciocolată se pune pe foc şi cînd este foarte fierbinte se toarnă în cremă amestecul de amidon. Se dă deoparte de pe foc şi se amestecă în continuare. Eu am mai pus crema pe foc cîte puţin, dar fără a o fierbe.
Se lasă să se răcească, amestecînd din cînd în cînd. Cînd e aproape rece se adaugă puţin cîte puţin margarina.
Se pune în frigider să se răcească şi să se întărească.

Sirop pentru însiropat blaturile
125 ml apă
2 linguri zahăr
50 ml rom (sau o sticluţă esenţă rom)

Se fierbe apa cu zahărul şi cînd este topit zahărul se adaugă romul.

Glazura de ciocolată (se pregăteşte cînd tortul este montat)
80 g ciocolata 85% cacao
3 linguri ulei

Se topeşte ciocolata, se adaugă uleiul şi se amestecă bine. Caldă fiind, se toarnă peste tortul montat.

Asamblare tort
Se taie din blat două fîşii late pentru a forma cifra unu. Din restul rămas se formează baza şi vîrful cifrei.
Se pune o fîşie de blat, se însiropează bine, se pune crema şi se dă la rece. După ce s-a întărit foarte bine crema, se pune a doua fîşie de blat şi se însiropează. Se toarnă glazura caldă şi se ornează după preferinţă.
Eu am folosit fulgi de nucă de cocos coloraţi pentru a forma marea şi un soare mare care să ii lumineze şi încălzească călătoria puiului nostru. Sperăm să aibă alături prieteni de nădejde precum Winnie şi Tigrilă. 🙂
La mulţi ani pui-mic-mare !

O feliuţă dulce !

feliuta

Acest articol a fost publicat în Culinare. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Tort 1 (unu)

Lasă un răspuns la Tina Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *