Astăzi este aniversarea unei prietene foarte dragi. Îi urăm „La Mulţi Ani !” şi îi dedicăm o prăjitură cu ciocolată pentru că ştim că îi place ciocolata!
Am pregătit mai întîi o ruladă cu ciocolată.
Ingrediente blat ruladă:
6 ouă
125 g zahăr pudră
3 linguri cu apă
100 g făină albă
75 g amidon
3 linguri cacao
Preparare
Am separat gălbenuşurile de albuşuri. Am amestecat gălbenuşurile cu zahărul şi apa. Am adăugat în această cremă făina, amidonul şi cacaua cernute şi le-am amestecat bine.
Albuşurile le-am bătut spumă tare şi le-am încorporat încetişor amestecului cu gălbenuşurile.
Am turnat amestecul într-o tavă şi am copt pentru 10 minute la foc mărişor, în cuptorul preîncălzit.
După 10 minute am scos tava şi am răsturnat blatul pe un şervet ud.
Am pus peste blat 200 grame de cremă de ciocolată Finetti topită la bain-marie şi am rulat cu ajutorul prosopului.
Asa arată rulada.
Am acoperit un bol (cu diametrul de 24 cm) cu folie alimentară, am tăiat felii de ruladă de aprox. 1 cm grosime şi am acoperit marginile şi fundul bolului cu acestea. Am păstrat cîteva felii de ruladă.
În golurile dintre felii am pus nişte afine îmbătate în afinată şi am stropit lejer cu afinată feliile.
Crema
Ingrediente cremă
600 g smîntînă 20% grăsime
200 g ciocolată amăruie 80% cacao
200 g ciocolată albă
1 plic cu gelatină
Am bătut puţin smîntîna. Ciocolata amăruie şi cea albă le-am topit (separate) punîndu-le cîte 1 minut la cuptorul cu microunde.
Gelatina am înmuiat-o şi topit-o conform instrucţiunilor de pe plic.
Am împărţit în două smîntîna şi am amestecat cu ciocolată amăruie şi separat cu cea albă. Am adăugat cîte 3 linguri de gelatină în fiecare din cele două creme. Am amestecat bine.
Am reunit cele două creme, turnînd crema de ciocolată albă peste cea de ciocolată amăruie şi amestecînd lejer fără a omogeniza perfect compoziţia.
Peste blatul din bol am turnat crema, am acoperit cu vreo 6 felii de ruladă păstrate şi am dat la rece pentru aproximativ 3 ore.
Am servit alături de o cafeluţă cu frişcă.
Concluzia: Prăjitura e bună ! Aşteptăm cu drag prietena să ne spună dacă e pe gustul ei !
De unde pot face si eu rost de amidon ??? cam 100 g
Eu am folosit Gustin – amidon alimentar fin din porumb, produs de Dr. Oetker. Se gaseste la orice supermarket la raionul cu aditivi de patiserie, o cutie are 200g.
multumesc de urari! Cum am spus, gelatina are un rol esential. Iti dau de stire cand o fac a doua oara avand oarece experienta! Dar drept sa-ti spun nu pare sa ramana pe platou nici fiind putin mai amaruie, doar ca nu a disparut in aceeasi zi, fiul meu neaducandu-si contributia!! 😉
Merita sa spun ca sambata, 21 august, am sarbatorit x ani de la casatorie. Cum sambata am petrecut cu totii, dar nu in acelasi loc (!), duminica am zis sa incerc sa fac ‘cupola de ciocolata’ pentru ca avem adepti fideli ai ciocolatei si pentru ca am avut un ajutor substantial de la Codrin care a zis ca ne-o face cadou daca iese buna. Mi-a iesit foarte aspectuoasa si fina, dar putin cam amaruie. Unde mai pui ca am folosit nuci in loc de afine, un alt deliciu pentru baietii mei.
Data viitoare cred ca stiu ce trebuie sa modific ca sa-mi iasa mai buna. Sigur am ratat cantitatea de gelatina (trebuie atentie!) si concentratia de cacao din ciocolata neagra care am ales-o se pare ca a fost prea mare desi am luat una de 81%. Imi inchipui ce deliciu ar fi fost daca era mai cremoasa si mai dulce… 😉 ) Ca orice chestie gastronomica delicata e posibil sa nu iasa ‘a la carte’ din prima (cel putin mie… 🙁 ). Astept ocazia urmatoare…
La Mulţi Ani cu ocazia aniversării căsătoriei voastre ! Mă simt onorată că ai ales să sărbătoreşti pregătind „Cupola cu ciocolată”. Şi mie mi-a ieşit amăruie, dar ne-a plăcut aşa. Ar fi trebuit să specific lucrul acesta la prezentarea prăjiturii … Cît despre gelatină, eu am dizolvat un plic de 10g, pe care scrie ca e pentru 0,5 litri de lichid. Nu l-am pus tot, am folosit doar cîte 3 linguri din gelatina dizolvată în fiecare cremă pentru că mi s-a părut că se întăresc prea tare dacă aş fi pus toată cantitatea de gelatină.
Multumesc din suflet prietenilor mei !
Prajitura arata super si cred ca este delicioasa.
Te incarci cu energie pozitiva cand stii ca sunt cativa oameni care se gandesc la tine si iti cunosc placerile.
Cred ca trebuie sa ne pese de ceilalti si sa incercam sa ne pastram putinii prieteni pe care-i avem.
Cred ca am putea sa incercam mai des sa provocam putina bucurie celor apropiati, sa lasam la o parte egoismul si egocentrismul.