Tort cu ciocolată şi cafea

(Semi-tort 🙂 )

ansamblu

E dedicat unei persoane dragi care îşi aniversează astăzi ziua de naştere.

Am pornit de la o reţetă de Sacher-Torte pe care am găsit-o într-o cărticică de bucate. Dar cum eu voiam un tort cu aromă de cafea, căci sărbătorita este o amatoare de cafea, am prelucrat puţin reţeta respectivă.

Ingrediente blat:

ingrediente blat

150 g ciocolată amăruie cu cafea
90 g unt
100 g zahăr tos
5 ouă
100 g făină albă
100 g gem de caise
50 ml de lichior de cafea (pentru însiropat blatul)

Se topeşte ciocolata la bain-marie şi apoi se lasă să se răcească.
Se topeşte untul şi se freacă cu zahărul bine-bine. Se adaugă gălbenuşurile unul cîte unul şi se amestecă după fiecare gălbenus în parte.
Se adaugă ciocolata topită şi făina. Se omogenizează foarte bine amestecul.
Albuşurile se bat spumă tare şi se încorporează uşor-uşor în amestecul de mai sus.
Se toarnă compoziţia într-o formă de tort şi se dă la cuptorul preîncălzit. Se coace cam 45 min. la foc mediu (pînă trece testul scobitorii).
Se lasă să se răcească şi apoi se scoate din formă.

Eu am avut o formă cam mare (26 cm) aşa că blatul a ieşit cam subţire pentru a fi tăiat în două pe orizontală, drept urmare l-am secţionat altfel. 🙂

blat

E un blat consistent cu gust pregnant de ciocolată şi cafea.
Bucăţile de blat se însiropează cu lichiorul de cafea, se ung cu gem de caise şi se aşează una peste cealaltă.
Deasupra se toarnă glazura de ciocolată şi cafea.

Ingrediente glazură:

glazura

15 g unt
125 g ciocolată amăruie cu cafea
6 linguri cu cafea concentrată
30 g zahăr pudră
esenţă de vanilie – o fiolă

Se topesc untul şi ciocolata la bain-marie şi se omogenizează compoziţia.
Se încorporează esenţa de vanilie şi cafeaua puţin cîte puţin amestecînd bine. Se pune şi zahărul pudră şi se amestecă.
Glazura caldă se toarnă peste tort şi se întinde cît mai bine. În timpul acestei operaţii, este bine ca tortul să fie aşezat pe un grătar.
Se pune tortul la rece pentru cîteva ore.

detaliu tort

Se poate servi alături de o cafea cu moţ de frişcă.

Ca să spulber nelămuririle vis-a-vis de ce reprezintă forma tortului am să vă spun că eu m-am gîndit la un răsărit de soare, o cafea şi o prăjitură cu ciocolată – toate la un loc.
În mod cert se poate decora mai frumos. 😉

Acest articol a fost publicat în Culinare. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Tort cu ciocolată şi cafea

  1. Alex spune:

    Frumos si delicios!!

Lasă un răspuns la Alex Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *