De ce săpun de casă natural ?

decesapundecasa1

Majoritatea săpunurilor de casă de astăzi sunt preparate prin metoda amestecului la rece şi sunt formate din uleiuri și unturi care se saponifică prin acțiunea sodei caustice. Cantitățile de uleiuri și unturi sunt calculate astfel încât o parte din uleiuri să rămână nesaponificate în săpun și astfel produsul final nu doar va curăța pielea dar o va și îngriji. Tipurile de uleiuri și unturi folosite vor transfera din proprietățile lor săpunului rezultat.
În procesul de saponificare se produce glicerina naturală, care rămâne integral în săpunul de casă. Producătorii industriali de săpunuri extrag glicerina din săpun și o folosesc apoi în industria cosmetică, glicerina având proprietăți excepționale de îngrijire și hidratare a pielii. Folosind săpunul de casă veți beneficia și de proprietățile conferite de glicerină acestuia.
Atenție: Glicerina reține apa și face ca săpunul să se înmoaie, așadar săpunul de casă trebuie păstrat pe o săpunieră care să permită scurgerea apei de pe săpun.

În săpunurile de casă preparate prin metoda amestecului la rece se pot integra și alte ingrediente delicioase (fructe, legume, lactate, miere, ceară de albine, propolis), plante medicinale (cătină, mușețel, sunătoare, mentă, gălbenele etc) sau/și argile ce vor conferi săpunului final și alte proprietăți importante de curățare și îngrijire a pielii.

Pentru mirosul plăcut, dar mai ales pentru acțiunea lor benefică asupra pielii, corpului și stării psihice adaug în unele săpunuri uleiuri esențiale naturale. Uleiurile esențiale naturale sunt acele uleiuri concentrate extrase din plante. Eu nu folosesc uleiuri de parfum, preparate artificial ci doar uleiuri naturale esențiale. Uleiurile esențiale aduc beneficii terapeutice uimitoare asupra pielii, corpului dar și asupra stării mentale …

Folosind un săpun natural suntem atenți cu mediul în care trăim, îl protejăm și ne protejăm și pe noi. Săpunurile naturale nu conțin substanțe nocive pentru mediu.

Este foarte răspandită folosirea săpunurilor lichide. În realitate acestea nu sunt săpunuri (nu sunt obţinute prin metoda saponificării) ci sunt un amestec de compuşi tensioactivi, detergenţi sintetici şi spumanţi. În unele ţări, producătorii respectivi nu au voie să le eticheteze „săpun” ci lichide pentru spălare, geluri de duş sau alte denumiri ingenioase create de departamentele de marketing. 🙂
Dacă veţi avea curiozitatea de a verifica lista de ingrediente, veţi găsi mai mult ca sigur printre acestea detergentul sintetic denumit lauril sulfat de sodiu (SLS). Acesta este un produs de emulsionare nociv ce îndepărtează uleiul din păr şi din piele. Un studiu publicat în Revista Colegiului American de Toxicologie arată că lauril sulfat de sodiu şi lauril sulfatul de amoniu produc iritaţii în concentraţii ce depăşesc 2 procente. Testele epicutanate au arătat ca iritaţia creşte proporţional cu concentraţia de SLS. Studiul mai arată că SLS devine chiar mai iritant când este folosit cu regularitate. Nu este un ingredient sănătos pentru a fi aplicat pe cel mai mare organ al corpului, pielea. SLS blochează porii şi cauzează “modificari epidermale severe”.

De multe ori, pentru a proteja sănătatea copiilor şi a noastră suntem tentaţi să alegem produse de spălat antibacteriene.

Doar că în majoritatea „săpunurilor” etichetate „antibacterian” sunt folosite două substanţe chimice nocive: Triclocarban (citiţi eticheta de la Protex, de exemplu) şi Triclosan.
Acestea cauzează iritaţii ale plamânilor, ochilor şi pielii. În multe ţări, ca de exemplu Canada şi Japonia, folosirea acestor substanţe în produsele cosmetice este restricţionată.

Împreună, triclocarban şi triclosan sunt poluatori majori.
Triclocarban este un produs chimic extrem de persistent în mediul in care este deversat, nu se degradează în peste 10 ani.
Triclocarban şi triclosan sunt cei mai abundenţi contaminatori de mediu, dat fiind faptul că sunt folosiţi în producţia de masă a peste două treimi din produsele farmaceutice şi de îngrijire personală !!!

Numeroase rapoarte ale autorităţilor în domeniu din America (le găsiţi uşor la o simplă căutare pe net) spun despre triclosan că este un produs chimic îngrijorător, iar despre triclocarban că este o substanţă chimică ce ar trebui înlocuită cu substanţe alternative mai sigure.
Despre produsele vărsate pe rafturile magazinelor din ţara noastră nici măcar nu există rapoarte referitor la siguranţa folosirii lor şi la implicaţiile asupra sănătăţii noastre şi asupra mediului în care trăim.

De fapt, dacă ne uităm atenţi chiar şi la ambalajele „Dove” – produs ce este considerat vârf de gamă, vom observa că nici acesta nu este etichetat ca fiind săpun. Este numit: „beauty bar”, „cream bar”, „beauty cream bar”, „cream beauty bathing bar” si un număr de alte variaţii de acelaşi fel. Si asta pentru că folosesc detergenţi sintetici pentru o spumare mai mare.
Acea „pătrime cremă hidratantă” care este argument pentru calităţile de îngrijire a pielii pe care le are Dove, se pare că e glicerină reintrodusă în săpun într-o anumită proporție.
De asemenea, cam toate „săpunurile” industriale conţin grăsimi animale. Nu e nimic rău cu grăsimile animale, în sinea lor, dar dacă eşti vegan sau vegetarian, atunci ar trebui să eviţi şi săpunurile care conţin grăsimi animale.

Unturile şi uleiurile vegetale sunt mai scumpe într-adevar, de aceea, în mod justificat şi săpunurile care încorporează doar uleiuri vegetale preţioase, uleiuri esenţiale şi alte produse naturale costă mai mult faţă de un „beauty bar”.

Săpunul natural de casă nu constituie un remediu în sine pentru diferite afecţiuni ale pielii, dar prin modul de curăţare neagresivă şi prin îngrijirea pe care o acordă pielii, ameliorează simptomele neplăcute şi permite acesteia să se vindece.

Aşadar, pentru a ne proteja pe noi, pe cei dragi nouă şi mediul în care trăim, eu recomand folosirea unui săpun de casă.
DeAlint, săpunul de casă făcut de mine, adună în el nu numai puterea ingredientelor naturale folosite dar şi pasiune, grijă şi bucurie de a-l produce.

Acest articol a fost publicat în Săpun de casă, Săpun de casă pentru copii. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la De ce săpun de casă natural ?

  1. Anca spune:

    Sunt perfect de acord cu cele publicate mai sus.Mult succes in a incuraja oamenii sa foloseasca produse de ingrijire naturale ,atat pentru sanatatea lor cat si a mediului inconjurator.As diri da cumpar si eu sapun natural facut de tine.Mersi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *